createyourhealth.pl

Zapiekanka z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Zapiekanka z batatów

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

por - 1 szt.
pistacje - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
batat - 1 szt.
masło - 15 g
mleczko kokosowe - 400 ml
pieprz biały - 0,5 łyżeczki
curry - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 2 szt.
bułka tarta - 15 g
parmezan - 150 g
orzech nerkowca - 150 g
woda - 5 łyżek
papryka mielona ostra - 0,33 łyżeczki
kumin - 0,33 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
olej po suszonych pomidorach - 2 łyżki
pomidor suszony - 2 szt.
mięta świeża - 0,3 pęczka
bazylia świeża - 0,3 pęczka
natka pietruszki - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY POR I PISTACJE:
Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.
2.BLANSZUJEMY BATAT:
Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.
3.SMAŻYMY POR I PISTACJE:
Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.
6.SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.
7.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.
8.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.
9.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.
Zapiekanka z batatów

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY POR I PISTACJE

Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.

2

BLANSZUJEMY BATAT

Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.

3

SMAŻYMY POR I PISTACJE

Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.

6

SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.

7

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.

8

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.

9

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4285,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1071,4 kcal

🥑

Tłuszcz

81,8 g

🌾

Węglowodany

60,9 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

31,7 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z batatów - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl