createyourhealth.pl

DESER SZAMPAŃSKI • przepis • składniki • przygotowanie

Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!

DESER SZAMPAŃSKI

Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

wino musujące - 750 ml
woda - 20 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 60 g
sok z cytryny - 2 łyżki
mięta świeża - 10 g
patyczki czekoladowe - 10 g
truskawka - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGPOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego. Mieszamy, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek). Żelatynę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.
2.ROZLEWAMY GALARETKĘ DO KIELISZKÓW:
Na dno kieliszków wykładamy po 2-3 truskawki. Wino musujące z żelatyną rozlewamy do kieliszków. Tak przygotowane kieliszki z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia.
3.PRZYGOPTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY:
Śmietankę ubijamy. Pozostałe truskawki miksujemy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. Gdy mus zacznie żelować, łączymy z ubitą śmietanką.
4.ŁĄCZYMY MUS Z GALARETKĄ:
Mus wykładamy na zestaloną galaretkę w kieliszkach. Ponownie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
5.DEKORUJEMY DESER:
Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.
DESER SZAMPAŃSKI

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGPOTOWUJEMY GALARETKĘ

Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego. Mieszamy, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek). Żelatynę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.

2

ROZLEWAMY GALARETKĘ DO KIELISZKÓW

Na dno kieliszków wykładamy po 2-3 truskawki. Wino musujące z żelatyną rozlewamy do kieliszków. Tak przygotowane kieliszki z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia.

3

PRZYGOPTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY

Śmietankę ubijamy. Pozostałe truskawki miksujemy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. Gdy mus zacznie żelować, łączymy z ubitą śmietanką.

4

ŁĄCZYMY MUS Z GALARETKĄ

Mus wykładamy na zestaloną galaretkę w kieliszkach. Ponownie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

5

DEKORUJEMY DESER

Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1670,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

DESER SZAMPAŃSKI - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl