createyourhealth.pl

Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ • przepis • składniki • przygotowanie

Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!

Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ

Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
ketchup - 4 łyżki
musztarda miodowa - 4 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
pieprz ziołowy, mielony - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 150 ml
bułki hot-dog - 4 szt.
cukier - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
ocet balsamiczny - 4 łyżki
papryczka jalapeno - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kiełbaski wegańskie - 4 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu: syrop klonowy lub miód, ketchup, musztardę i ocet balsamiczny. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Mieszamy.
2.KARMELIZUJEMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 5‑7 minut, aż płyn odparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę ok. 2-3 minut.
3.GRILLUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI:
Wegańskie kiełbaski grillujemy z obu stron na rozgrzanej i skropionej oliwą patelni grillowej, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.
4.SKŁADAMY I PODAJEMY HOT DOGI:
Bułki do hot dogów przekrawamy wzdłuż tak, by nie rozkroić ich do końca. Wypełniamy je skarmelizowaną cebulką i wegekiełbaskami.
Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu: syrop klonowy lub miód, ketchup, musztardę i ocet balsamiczny. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Mieszamy.

2

KARMELIZUJEMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 5‑7 minut, aż płyn odparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę ok. 2-3 minut.

3

GRILLUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI

Wegańskie kiełbaski grillujemy z obu stron na rozgrzanej i skropionej oliwą patelni grillowej, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.

4

SKŁADAMY I PODAJEMY HOT DOGI

Bułki do hot dogów przekrawamy wzdłuż tak, by nie rozkroić ich do końca. Wypełniamy je skarmelizowaną cebulką i wegekiełbaskami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2343,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

585,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,6 g

🌾

Węglowodany

88,5 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy