Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw • przepis • składniki • przygotowanie
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW
Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.
PIECZEMY FRYTKI
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PANIERUJEMY DORSZA
Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.
PIECZEMY DORSZA
Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.
PODAJEMY DANIE
Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2096,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
524,1 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
51,9 g
Błonnik
38,1 g
Białko
38,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Nadziewane czekoladowe zajączki
Zobaczcie, jak łatwo urozmaicić gotowe figurki czekoladowych zajączków i dodać im smaku. Sami zróbcie puszysty krem limonkowy na bazie serka mascarpone i śmietanki, dodajcie migdałowych ciasteczek oraz malin i gotowe!