createyourhealth.pl

Krupnik na wołowinie • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Krupnik na wołowinie

Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
grzyby suszone - 4 g
kasza perłowa - 100 g
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 200 g
woda - 2,5 l
ziemniak - 200 g
kości wołowe - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WYWAR Z KOŚCI I WARZYW:
W piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) upalamy na brązowy kolor kości wołowe (ok. 30 minut). Kości przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy, przekrawamy na pół, razem z grzybami dodajemy do garnka z kośćmi i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru włoszczyznę i kości. Kości wyrzucamy.
2.DODAJEMY ZIEMNIAKI DO WYWARU:
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Płuczemy kaszę i również dodajemy do wywaru, gotujemy, aż będzie miękka (klejąca). Wcześniej wyjętą włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krupnik na wołowinie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WYWAR Z KOŚCI I WARZYW

W piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) upalamy na brązowy kolor kości wołowe (ok. 30 minut). Kości przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy, przekrawamy na pół, razem z grzybami dodajemy do garnka z kośćmi i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru włoszczyznę i kości. Kości wyrzucamy.

2

DODAJEMY ZIEMNIAKI DO WYWARU

Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Płuczemy kaszę i również dodajemy do wywaru, gotujemy, aż będzie miękka (klejąca). Wcześniej wyjętą włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1273,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

318,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,2 g

🌾

Węglowodany

32 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy