createyourhealth.pl

Etiopski gulasz z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Etiopski gulasz z kapusty

Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 0,5 szt.
bulion warzywny - 400 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
marchew - 300 g
olej - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.KAPUSTĘ CZYŚCIMY, POZBAWIAMY:
głąba, szatkujemy lub kroimy na drobne paski.
2.CEBULĘ SIEKAMY, MARCHEW:
kroimy w drobną kostkę.
3.OBA SKŁADNIKI DUSIMY:
na gorącym oleju przez 3 minuty, mieszając.
4.DOPRAWIAMY KUMINEM, KURKUMĄ,:
solą i pieprzem i krótko podsmażamy.
5.DOLEWAMY 400 ML:
bulionu i dodajemy kapustę.
6.GOTUJEMY PRZEZ 10:
minut pod przykryciem.
7.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę.
8.DODAJEMY DO KAPUSTY,:
w razie potrzeby podlewamy pozostałym bulionem.
9.GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE:
15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i sokiem z cytryny.
Etiopski gulasz z kapusty

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KAPUSTĘ CZYŚCIMY, POZBAWIAMY

głąba, szatkujemy lub kroimy na drobne paski.

2

CEBULĘ SIEKAMY, MARCHEW

kroimy w drobną kostkę.

3

OBA SKŁADNIKI DUSIMY

na gorącym oleju przez 3 minuty, mieszając.

4

DOPRAWIAMY KUMINEM, KURKUMĄ,

solą i pieprzem i krótko podsmażamy.

5

DOLEWAMY 400 ML

bulionu i dodajemy kapustę.

6

GOTUJEMY PRZEZ 10

minut pod przykryciem.

7

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę.

8

DODAJEMY DO KAPUSTY,

w razie potrzeby podlewamy pozostałym bulionem.

9

GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE

15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

909,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,3 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

41,3 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy

Etiopski gulasz z kapusty - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl