createyourhealth.pl

Pudding jaglany z kaki • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Pudding jaglany z kaki

Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 200 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 3 łyżki
mleczko kokosowe - 250 ml
mięta świeża - 2 g
owoc kaki - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY I GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę jaglaną prażymy w rondelku, cały czas mieszając, aż się lekko zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy zapach. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i syrop klonowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI DESERU:
Kaki obieramy za pomocą nożyka do warzyw i owoców, a następnie kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do bazy deseru. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera.
3.PODAJEMY I DEKORUJEMY PUDDING:
Gotowy pudding przekładamy do miseczek lub pucharków. Dekorujemy owocem kaki pokrojonym w plasterki i listkami świeżej mięty.
Pudding jaglany z kaki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY I GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę jaglaną prażymy w rondelku, cały czas mieszając, aż się lekko zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy zapach. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i syrop klonowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI DESERU

Kaki obieramy za pomocą nożyka do warzyw i owoców, a następnie kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do bazy deseru. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera.

3

PODAJEMY I DEKORUJEMY PUDDING

Gotowy pudding przekładamy do miseczek lub pucharków. Dekorujemy owocem kaki pokrojonym w plasterki i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1688,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

281,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

48,5 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Pudding jaglany z kaki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl