createyourhealth.pl

Faszerowane papryki na Halloween • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Faszerowane papryki na Halloween

Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 100 g
przecier pomidorowy - 240 g
seler naciowy - 100 g
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
mięso indycze mielone - 500 g
papryka pomarańczowa - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.
2.FASZERUJEMY PAPRYKI:
Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.
3.ZAPIEKAMY PAPRYKI:
Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Faszerowane papryki na Halloween

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.

2

FASZERUJEMY PAPRYKI

Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.

3

ZAPIEKAMY PAPRYKI

Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1707,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

426,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

30,7 g

Podobne przepisy