createyourhealth.pl

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami

Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
granat - 0,5 szt.
kasza kuskus - 90 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
migdały płatki - 2 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
Szpinak Baby - 70 g
bazylia świeża - 5 liści
woda - 110 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻANY:
Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.
2.GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS:
Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.
4.DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU:
Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.
5.FASZERUJEMY BAKŁAŻANY:
Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.
Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.

2

GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS

Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.

4

DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU

Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.

5

FASZERUJEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

830,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,6 g

🌾

Węglowodany

74,1 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl