Muffinki brownie • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę do muffinek smarujemy oliwą (silikonowych foremek nie trzeba smarować).
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę 70% łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. Odstawiamy na bok. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem przez około 5 minut, aż będą puszyste i kremowe. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy masę czekoladową. Wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę suchych składników. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, do momentu połączenia się składników (nie należy mieszać zbyt długo).
PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wypełniając ją do około ¾ wysokości. Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady 46%. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.UWAGA!Nie trzymamy babeczek zbyt długo w piekarniku, ponieważ to spowoduje ich wysuszenie. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3142,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,2 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Lody chałwowe z serka wiejskiego
Trzyskładnikowe lody chałwowe z dodatkową porcją białka w postaci serka wiejskiego. To pyszny deser w greckim stylu, idealny nie tylko na letni dzień!