createyourhealth.pl

Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos) • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)

Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukinia - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
wino białe - 100 ml
ząbek czosnku - 6 szt.
masło - 30 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól himalajska - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.CUKINIOWE RAGOUT CUKINIĘ:
myjemy i obcinamy oba końce.
2.PRZEKRAWAMY JĄ NA:
pół, a następnie kroimy na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm).
3.OCZYSZCZAMY 3 ZĄBKI:
czosnku i kroimy na cienkie plasterki.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek, aż się zarumieni.
5.DODAJEMY PLASTRY CUKINII,:
solimy, pieprzymy i smażymy.
6.PODLEWAMY WINEM I:
krótko gotujemy.
7.POTEM DODAJEMY PRZEKROJONE:
na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekanych 6-8 liści bazylii.
8.NA KONIEC ZAGĘSZCZAMY:
masłem.
9.WSZYSTKO DOKŁADNIE:
mieszamy.
10.FILETY Z ŁOSOSIA:
Filety z łososia czyścimy, solimy i pieprzymy z obu stron.
11.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej roślinny i smażymy filety z jednej strony.
12.DODAJEMY GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO:
tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku.
13.NIE TRZEBA GO:
czyścić, wystarczy przekroić na pół.
14.POTEM FILETY OBRACAMY:
i krótko smażymy z drugiej strony.
15.PATELNIĘ ODSTAWIAMY Z:
ognia, filety pozostawiamy, żeby powoli doszły.
16.ŁOSOŚ NIE MOŻE:
się spiec całkowicie, powinien pozostać soczysty.
17.PRZED PODANIEM FILETY:
skrapiamy świeżym sokiem z połowy cytryny.
18.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdabiamy resztą liści świeżej bazylii.
19.SKRAPIAMY OLIWĄ Z:
oliwek i solimy solą morską.
20.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CUKINIOWE RAGOUT CUKINIĘ

myjemy i obcinamy oba końce.

2

PRZEKRAWAMY JĄ NA

pół, a następnie kroimy na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm).

3

OCZYSZCZAMY 3 ZĄBKI

czosnku i kroimy na cienkie plasterki.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek, aż się zarumieni.

5

DODAJEMY PLASTRY CUKINII,

solimy, pieprzymy i smażymy.

6

PODLEWAMY WINEM I

krótko gotujemy.

7

POTEM DODAJEMY PRZEKROJONE

na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekanych 6-8 liści bazylii.

8

NA KONIEC ZAGĘSZCZAMY

masłem.

9

WSZYSTKO DOKŁADNIE

mieszamy.

10

FILETY Z ŁOSOSIA

Filety z łososia czyścimy, solimy i pieprzymy z obu stron.

11

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej roślinny i smażymy filety z jednej strony.

12

DODAJEMY GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO

tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku.

13

NIE TRZEBA GO

czyścić, wystarczy przekroić na pół.

14

POTEM FILETY OBRACAMY

i krótko smażymy z drugiej strony.

15

PATELNIĘ ODSTAWIAMY Z

ognia, filety pozostawiamy, żeby powoli doszły.

16

ŁOSOŚ NIE MOŻE

się spiec całkowicie, powinien pozostać soczysty.

17

PRZED PODANIEM FILETY

skrapiamy świeżym sokiem z połowy cytryny.

18

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdabiamy resztą liści świeżej bazylii.

19

SKRAPIAMY OLIWĄ Z

oliwek i solimy solą morską.

20

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2374,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

593,6 kcal

🥑

Tłuszcz

40,7 g

🌾

Węglowodany

9,3 g

🥬

Błonnik

42,7 g

💪

Białko

42,7 g

Podobne przepisy

Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos) - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl