Zapiekane jajka z salami i papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I ZIOŁA
Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Salami kroimy na małe kawałki. Zioła drobno siekamy.
NAPEŁNIAMY FOREMKI
Paprykę i cebulę podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, dodajemy salami i smażymy kolejne 2-3 minuty. Mieszamy z ziołami i przekładamy do 6 żaroodpornych foremek (po 150 ml). Każdą skrapiamy 1 łyżką śmietany, a następnie wbijamy po 1 jajku.
PIECZEMY JAJKA
Foremki wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie wlewamy wrzącą wodę do ⅔ ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C, przez 12-15 minut (w zależności od tego, jak bardzo jajka mają być ścięte). Przed podaniem lekko doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tostami lub bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
858,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
429,3 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
3 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Tatarskie manty z twarogiem i malinami
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!