createyourhealth.pl

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią • przepis • składniki • przygotowanie

Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią

Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 125 ml
mąka pszenna - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
drożdże suszone - 5 g
oliwki czarne - 50 g
pomidorki koktajlowe - 200 g
bazylia świeża - 1 garść
pomidor suszony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, letnią wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
2.PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLASZKĘ:
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.
3.OZDABIAMY I PIECZEMY FOCACCIĘ:
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 20-30 minut.Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, letnią wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

2

PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLASZKĘ

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.

3

OZDABIAMY I PIECZEMY FOCACCIĘ

Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 20-30 minut.Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1368,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

342,1 kcal

🥑

Tłuszcz

5,7 g

🌾

Węglowodany

63,9 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl