createyourhealth.pl

Frittata z brukselką i groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.

Frittata z brukselką i groszkiem

Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
jajko - 6 szt.
mleko - 2 łyżki
brukselka mrożona - 250 g
groszek, mrożony - 100 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
ser gouda - 50 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WARZYWA:
Brukselkę i groszek gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie, aż warzywa będą al dente. Następnie przelewamy je bardzo zimną wodą, aby zachowały kolor.
2.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, brukselkę i groszek. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i mieszamy.
4.SMAŻYMY I PIECZEMY FRITTATĘ:
Podsmażone na patelni warzywa zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż brzegi frittaty lekko się zetną i przypieką.
Frittata z brukselką i groszkiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WARZYWA

Brukselkę i groszek gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie, aż warzywa będą al dente. Następnie przelewamy je bardzo zimną wodą, aby zachowały kolor.

2

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, brukselkę i groszek. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i mieszamy.

4

SMAŻYMY I PIECZEMY FRITTATĘ

Podsmażone na patelni warzywa zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż brzegi frittaty lekko się zetną i przypieką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

959 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

159,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Frittata z brukselką i groszkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl