createyourhealth.pl

Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.

Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem

Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula dymka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 100 g
sól - 1 szczypta
sok z limonki - 5 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
granat - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
ser feta - 70 g
szczypior cebuli - 40 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.
2.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.

2

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

959,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

479,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

61,2 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy