createyourhealth.pl

Frykadele drobiowe z sałatą • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz mięso drobiowe? Wykorzystaj je w nieco inny sposób i przygotuj na obiad pyszne frykadele drobiowe z sałatą i aromatycznym dressingiem.

Frykadele drobiowe z sałatą

Lubisz mięso drobiowe? Wykorzystaj je w nieco inny sposób i przygotuj na obiad pyszne frykadele drobiowe z sałatą i aromatycznym dressingiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 25 ml
cukier - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 50 ml
olej rzepakowy - 70 ml
olej z orzechów włoskich - 50 ml
rzeżucha - 2 łyżki
gryka - 2 łyżki
marchew - 3 szt.
ogórek - 1 szt.
sałata lodowa - 300 g
bułka kajzerka - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 400 g
jajko - 2 szt.
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 2 szczypty
siemię lniane, całe - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROJENIE I ZAMRAŻANIE KURCZAKA:
Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić mięso w kostkę o boku 3 cm i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
2.PRZYGOTOWANIE DRESSINGU:
Aby przygotować dressing, umieścić wszystkie składniki w pojemniku miksującym i mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 4. Następnie przelać dressing do innego naczynia. Umyć starannie pojemnik.
3.PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Sałatę oczyścić, umyć, otrząsnąć z wody i porwać na drobne kawałki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Marchwie umyć i obrać. Ogórek i marchew poszatkować szatkownicą do warzyw na cienkie plasterki. Włożyć warzywa i sałatkę do miski.
4.ROZDRABNIANIE BUŁKI I PIETRUSZKI:
Bułki pokroić na grube kawałki. Umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Włożyć bułkę i pietruszkę do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przełożyć bułkę do innego naczynia.
5.ROZDRABNIANIE KURCZAKA:
Zmrożone mięso kurczaka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby powtórzyć czynność.
6.MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW:
Dodać rozdrobnioną bułkę, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i siemię lniane, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/40 sekund/prędkość 4. Jeśli składniki nie wymieszały się wystarczająco, przemieszać masę łopatką i mieszać ponownie (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 4.
7.SMAŻENIE FRYKADELI:
Przełożyć masę do miski, formować z niej małe frykadele, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na złoto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odsączyć frykadele na papierowym ręczniku.
8.ŁĄCZENIE SAŁATY Z DRESSINGIEM:
Do sałaty dodać dressing i grykę, wymieszać. Podawać frykadele z sałatą.
Frykadele drobiowe z sałatą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROJENIE I ZAMRAŻANIE KURCZAKA

Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić mięso w kostkę o boku 3 cm i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.

2

PRZYGOTOWANIE DRESSINGU

Aby przygotować dressing, umieścić wszystkie składniki w pojemniku miksującym i mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 4. Następnie przelać dressing do innego naczynia. Umyć starannie pojemnik.

3

PRZYGOTOWANIE WARZYW

Sałatę oczyścić, umyć, otrząsnąć z wody i porwać na drobne kawałki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Marchwie umyć i obrać. Ogórek i marchew poszatkować szatkownicą do warzyw na cienkie plasterki. Włożyć warzywa i sałatkę do miski.

4

ROZDRABNIANIE BUŁKI I PIETRUSZKI

Bułki pokroić na grube kawałki. Umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Włożyć bułkę i pietruszkę do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przełożyć bułkę do innego naczynia.

5

ROZDRABNIANIE KURCZAKA

Zmrożone mięso kurczaka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby powtórzyć czynność.

6

MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW

Dodać rozdrobnioną bułkę, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i siemię lniane, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/40 sekund/prędkość 4. Jeśli składniki nie wymieszały się wystarczająco, przemieszać masę łopatką i mieszać ponownie (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 4.

7

SMAŻENIE FRYKADELI

Przełożyć masę do miski, formować z niej małe frykadele, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na złoto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odsączyć frykadele na papierowym ręczniku.

8

ŁĄCZENIE SAŁATY Z DRESSINGIEM

Do sałaty dodać dressing i grykę, wymieszać. Podawać frykadele z sałatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2628,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1314,1 kcal

🥑

Tłuszcz

91,1 g

🌾

Węglowodany

66,2 g

🥬

Błonnik

59,9 g

💪

Białko

59,9 g

Podobne przepisy