createyourhealth.pl

Fasolka szparagowa z gremolatą • przepis • składniki • przygotowanie

Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

Fasolka szparagowa z gremolatą

Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
fasola szparagowa - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 1 pęczek
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 szt.
bazylia świeża - 5 g
grana padano - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY FASOLKĘ:
Końcówki fasolek ścinamy od strony szypułek. Fasolkę myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ:
Natkę pietruszki (bez grubszych łodyg) drobno siekamy. W ten sam sposób siekamy 1 ząbek czosnku. Posiekane składniki łączymy w miseczce. Dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pomidory z zalewy olejowej pokrojone w drobną kostkę.
3.PODSMAŻAMY FASOLKĘ:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wykładamy na nią listki świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, mieszając.
4.PODAJEMY DANIE:
Podsmażoną fasolkę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy przygotowaną wcześniej gremolatę. Całość oprószamy serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Fasolka szparagowa z gremolatą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY FASOLKĘ

Końcówki fasolek ścinamy od strony szypułek. Fasolkę myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ

Natkę pietruszki (bez grubszych łodyg) drobno siekamy. W ten sam sposób siekamy 1 ząbek czosnku. Posiekane składniki łączymy w miseczce. Dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pomidory z zalewy olejowej pokrojone w drobną kostkę.

3

PODSMAŻAMY FASOLKĘ

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wykładamy na nią listki świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, mieszając.

4

PODAJEMY DANIE

Podsmażoną fasolkę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy przygotowaną wcześniej gremolatę. Całość oprószamy serem startym na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

560,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z gremolatą - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl