createyourhealth.pl

Frytki warzywne z trzema sosami • przepis • składniki • przygotowanie

Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Frytki warzywne z trzema sosami

Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
limonka - 1 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
pestki dyni - 4 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pomidor suszony - 100 g
orzeszki piniowe - 2 łyżki
batat - 800 g
burak - 800 g
marchew - 800 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt grecki - 250 g
ogórek - 100 g
orzech włoski - 30 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZMY WARZYWA:
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS ZIELONY MEKSYKAŃSKI:
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS BIAŁY BAŁKAŃSKI:
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
4.PRZYGOTOWUJEMY WŁOSKIE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW:
Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Frytki warzywne z trzema sosami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZMY WARZYWA

Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS ZIELONY MEKSYKAŃSKI

Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS BIAŁY BAŁKAŃSKI

Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

4

PRZYGOTOWUJEMY WŁOSKIE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3232 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

59 g

🥬

Błonnik

12,2 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Frytki warzywne z trzema sosami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl