createyourhealth.pl

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową

Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 200 g
cebula dymka - 2 szt.
dorsz filet - 4 szt.
kolendra świeża - 22 g
limonka - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 350 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY:
Pomidory myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki pomidorów kroimy w drobną kostkę.
2.KROIMY SKŁADNIKI SALSY:
Dymki i papryczki chili kroimy w krążki. Kolendrę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Miąższ awokado kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z połową soku z limonki.
3.DOPRAWIAMY SALSĘ:
Przygotowane składniki mieszamy ze skórką otartą z limonki i doprawiamy do smaku solą. Schładzamy w lodówce.
4.SMAŻYMY RYBĘ:
Filety rybne myjemy, osuszamy i doprawiamy pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, w zależności od grubości przez 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą.
Filety rybne z pikantną salsą pomidorową

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY

Pomidory myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki pomidorów kroimy w drobną kostkę.

2

KROIMY SKŁADNIKI SALSY

Dymki i papryczki chili kroimy w krążki. Kolendrę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Miąższ awokado kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z połową soku z limonki.

3

DOPRAWIAMY SALSĘ

Przygotowane składniki mieszamy ze skórką otartą z limonki i doprawiamy do smaku solą. Schładzamy w lodówce.

4

SMAŻYMY RYBĘ

Filety rybne myjemy, osuszamy i doprawiamy pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, w zależności od grubości przez 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1406,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

351,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

10,9 g

🥬

Błonnik

46,9 g

💪

Białko

46,9 g

Podobne przepisy