Galaretka z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a potem wkładamy je do garnka i zalewamy litrem wody. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu.
USUWAMY SZUMOWINY
Gdy woda zacznie się gotować, ściągamy z powierzchni wywaru szumowiny przy pomocy drobnego sitka.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, por, seler i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Seler i korzeń kroimy na mniejsze kawałki. Por przekrawamy na pół. Marchew kroimy w plasterki i zostawiamy na desce.
DODAJEMY WARZYWA DO WYWARU I PRZYPRAWY
Seler, korzeń pietruszki oraz pora wrzucamy do wywaru. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ponownie przykrywamy wywar i gotujemy, aż do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum. Całość powinna gotować się 30 minut.
DODAJEMY MARCHEW
Dorzucamy pokrojoną marchew do wywaru i gotujemy, aż zmięknie (ok. 15-20 minut).
PRZECEDZAMY BULION
Przecedzamy bulion do rondelka, oddzielając ugotowane warzywa. Wyławiamy marchewkę i przekładamy ją do miseczki. Wyławiamy także udka z kurczaka i odkładamy je do miski. Bulion studzimy.
KLARUJEMY BULION
Odcedzony bulion ponownie ustawiamy na kuchence i wbijamy do niego białko z 1 jajka oraz ocet. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gdy jajko się zetnie, a bulion oczyści, przecedzamy go do umytego garnka przez gazę. Czynność powtarzamy dwukrotnie, zawsze przelewając wywar do umytego naczynia.
DODAJEMY ŻELATYNĘ
Do przecedzonego i wyklarowanego bulionu dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy garnek na bok i studzimy go.
PRZYGOTOWUJEMY SALATERKI
Do salaterek wkładamy kilka plasterków marchewki. Obieramy mięso z udek, rozdrabiamy i również układamy do salaterek (bez skóry). Dodajemy kilka listków natki pietruszki.
ZALEWAMY SALATERKI GALARETKĄ.
Gotową galaretką zalewamy salaterki, a potem wkładamy je do lodówki. Galaretka będzie gotowa po ok. 6 godzinach spędzonych w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1524,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,5 kcal
Tłuszcz
5 g
Węglowodany
10,7 g
Błonnik
2,8 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczkowy deser lodowy
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana to nietypowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Inspirowana naturą, przypomina bogatą w smaki polanę w lesie, pełną kolorów i różnych tekstur. W warstwach tej sałatki znajdziemy aromatyczne składniki, takie jak grzyby, warzywa i jajka, które razem tworzą harmonijną całość, chętnie wybieraną na bożonarodzeniowy stół. Poznaj przepis na tę pyszną sałatkę!

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.