Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
patelnię z pokrywą obieraczkę do warzyw Sposób przygotowania.
SMAŻYMY BAKŁAŻANA BAKŁAŻANA KROIMY
W PLASTRY O GRUBOŚCI OK. 1 CM.
KAŻDY Z NICH NACIERAMY OLIWĄ (WYKORZYSTUJEMY DO TEGO OK. 2 ŁYŻEK, POZOSTAŁY TŁUSZCZ BĘDZIE POTRZEBNY PÓŹNIEJ) I OPRÓSZAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
NASTĘPNIE PLASTRY SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANEJ PATELNI, ABY NAPRAWDĘ MOCNO SIĘ ZARUMIENIŁY.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z BAKŁAŻANA
Usmażonego bakłażana delikatnie studzimy i bardzo drobno siekamy.
To samo robimy z czosnkiem, papryczką chili i dymką.
Wszystkie składniki skrapiamy pozostałą oliwą, doprawiamy do smaku solą i odrobiną skórki otartej z limonki.
Następnie drobno siekamy kolendrę, dodajemy ją do pasty, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania marchewki.
PARUJEMY MARCHEWKI POŁOWĘ MARCHEWEK
dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół.
Układamy je na patelni płaską stroną do dołu i zalewamy odrobiną wody – powinny być w niej jedynie delikatnie zanurzone, do ok. połowy swojej wysokości.
Następnie patelnię przykrywamy i parujemy warzywa na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. WSKAZÓWKA!
Do parowania najlepiej nadają się mniejsze marchewki.
PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z MARCHEWKI
Pozostałe marchewki kroimy za pomocą obieraczki w długie paski.
Następnie skrapiamy ją częścią soku wyciśniętego z limonki, 1 łyżką miodu i oliwą.
Kolendrę delikatnie siekamy, dodajemy do marchewki i całość mieszamy.
GLAZURUJEMY MARCHEWKI DO UPAROWANYCH
marchewek dodajemy masło i rozgnieciony ząbek czosnku.
Imbir obieramy, kroimy w dość cienkie plastry i także dodajemy do marchewek.
Następnie całość doprawiamy pozostałym miodem, sokiem i odrobiną skórki z limonki i kilkoma listkami mięty.
Składniki mieszamy, aby marchewka dobrze pokryła się glazurą, i wyłączamy ogień.
PODAJEMY DANIE NA TALERZ
wykładamy pastę z bakłażana i układamy na niej gotowane marchewki.
Pistacje delikatnie siekamy i oprószamy nimi danie.
Obok marchewek na parze układamy surówkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
964,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
964,4 kcal
Tłuszcz
59,7 g
Węglowodany
103 g
Błonnik
29,4 g
Białko
19,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Makaron z sosem grzybowym
Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti al limone
Przepyszne danie, które smakuje jak pełnia lata, czyli spaghetti al limone z twistem Karola. To pomysł na aromatyczny makaron idealny na romantyczną kolację.

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.

Marynata grillowa do wieprzowiny
Wypróbuj nasz przepis i podkręć smak wieprzowiny z grilla smakowitą marynatą! To naprawdę proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!