createyourhealth.pl

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami

Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
wanilia - 3 g
woda - 30 ml
żelatyna - 10 g
śmietana 30% - 400 ml
cukier - 80 g
masło - 1 łyżeczka
pomarańcza - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.śmietankę gotujemy z wanilią:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.masę przelewamy do pucharków:
Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.filetujemy pomarańcze:
Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.
4.robimy karmel:
Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
5.pomarańcze smażymy w karmelu:
Dodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.
Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

śmietankę gotujemy z wanilią

Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

2

masę przelewamy do pucharków

Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

3

filetujemy pomarańcze

Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.

4

robimy karmel

Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.

5

pomarańcze smażymy w karmelu

Dodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1932,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

483,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,2 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl