Greckie pierożki z serem graviera • przepis • składniki • przygotowanie
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W miseczce mieszamy wszystkie składniki farszu.
LEPIMY PIEROŻKI
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki (ringu lub miseczki) wycinamy kółka o średnicy 15 cm. Na każdy krążek wykładamy farsz, następnie krążki składamy na pół, tworząc pierożki. Mocno sklejamy boki pierogów – możemy je ozdobić widelcem. Pierogi kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIECZEMY PIEROGI
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podajemy wystudzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3042,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
338,1 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
21,7 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dyniowy milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to przepis na idealny napój na jesienne dni. Skuś się na tego dyniowego milkshake’a z puszystą bitą śmietanką z mleczka kokosowego.

Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kabanosy w cieście francuskim
Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.