Pyszne ciasto gryczane • przepis • składniki • przygotowanie
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
CIASTO KASZĘ GRYCZANĄ
gotujemy w 400 ml wody pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości.
ODSTAWIAMY DO
wystudzenia.
PO UGOTOWANIU I
ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami.
W GARNKU PODGRZEWAMY
masło, tak by się rozpuściło.
ODROBINĄ MASŁA SMARUJEMY
formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy).
DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA
wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
JAJKA UBIJAMY Z
cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.
DALEJ UBIJAJĄC JAJKA,
stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
DO CIASTA WSYPUJEMY
przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
NA KOŃCU DODAJEMY
posiekaną żurawinę i połowę grubo posiekanych orzechów ziemnych. CIASTO PRZEKŁADAMY DO: formy.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka).
ZOSTAWIAMY DO
wystygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA ZAGOTOWUJEMY: śmietankę.
KAWAŁKI CZEKOLADY WRZUCAMY
do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady.
NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE
masło. MIESZAMY.
DEKORACJA POWIERZCHNIE WYSTUDZONEGO
ciasta możemy wyrównać za pomocą noża.
DELIKATNIE POLEWAMY POLEWĄ
czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5302 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
530,2 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
57,6 g
Błonnik
9,9 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.