Grillowana cukinia • przepis • składniki • przygotowanie
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinie starannie umyj i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę potnij na podłużne plastry (grubość ok. 1 cm).
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miseczki wlej oliwę, dodaj pieprz oraz sól. Rozmaryn porwij na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Zetrzyj obieraczką skórkę cytryny, pozbawiając ją białej, gorzkiej części, a potem pokrój ją na mniejsze części i wrzuć do miseczki. Połówkę cytryny wyciśnij i sok dodaj do miseczki. Zamieszaj marynatę.
SMARUJEMY PLASTRY CUKINII
Każdy kawałek cukinii starannie pokryj marynatą z obu stron.
GRILLUJEMY CUKINIĘ
Umieść plasterki cukinii na grillu lub patelni grillowej i grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się lekko złociste i miękkie.
PODAJEMY CUKINIĘ
Przed podaniem posyp cukinię dodatkową porcją świeżego rozmarynu i odrobiną soli. Podawaj z dodatkiem kremowego sosu lub jogurtu z dodatkiem czosnku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1219,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
304,8 kcal
Tłuszcz
17,4 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
23,7 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!

Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!