createyourhealth.pl

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio

Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sezam biały - 25 g
sezam czarny - 25 g
sól gruboziarnista - 10 g
seler naciowy - 2 łodygi
czosnek główka - 2 ząbki
imbir świeży - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
szpinak świeży - 300 g
brokuł - 500 g
bulion warzywny - 750 g
mleczko kokosowe - 400 g
sos sojowy - 1 łyżka
sól -
szczypiorek -
oliwa z oliwek -

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY SEZAM:
Do pojemnika miksującego wsypujemy biały i czarny sezam i prażymy go, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 4 minuty / obroty 1. Następnie sezam dokładnie mieszamy i ponownie prażymy, używając tych samych ustawień.
2.PRZYGOTOWUJEMY GOMASIO:
Do prażonego sezamu dodajemy sól gruboziarnistą i całość rozdrabniamy, używając funkcjiturbo / czas 5 sekund. Gotowe gomasio przekładamy do słoika.
3.ROZDRABNIAMY SELER I CZOSNEK:
Seler naciowy kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy go wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy ze ścianek naczynia.
4.PODSMAŻAMY SELER I CZOSNEK:
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i całość smażymy, bez miarki w pokrywie, używając programuprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do składników dodajemy imbir i sos sojowy i całość ponownie smażymy, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.
5.GOTUJEMY ZUPĘ:
Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak i podzielony na różyczki brokuł. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy zupę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty w lewo.
6.BLENDUJEMY ZUPĘ:
Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Zmiksowaną zupę gotujemy jeszcze raz, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty w lewo.
7.PODAJEMY ZUPĘ:
Szczypiorek drobno siekamy. Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą oraz posypujemy szczypiorkiem i gomasio.
Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY SEZAM

Do pojemnika miksującego wsypujemy biały i czarny sezam i prażymy go, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 4 minuty / obroty 1. Następnie sezam dokładnie mieszamy i ponownie prażymy, używając tych samych ustawień.

2

PRZYGOTOWUJEMY GOMASIO

Do prażonego sezamu dodajemy sól gruboziarnistą i całość rozdrabniamy, używając funkcjiturbo / czas 5 sekund. Gotowe gomasio przekładamy do słoika.

3

ROZDRABNIAMY SELER I CZOSNEK

Seler naciowy kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy go wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy ze ścianek naczynia.

4

PODSMAŻAMY SELER I CZOSNEK

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i całość smażymy, bez miarki w pokrywie, używając programuprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do składników dodajemy imbir i sos sojowy i całość ponownie smażymy, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.

5

GOTUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak i podzielony na różyczki brokuł. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy zupę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty w lewo.

6

BLENDUJEMY ZUPĘ

Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Zmiksowaną zupę gotujemy jeszcze raz, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty w lewo.

7

PODAJEMY ZUPĘ

Szczypiorek drobno siekamy. Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą oraz posypujemy szczypiorkiem i gomasio.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1468,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367,1 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

19,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy