createyourhealth.pl

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną

Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 1 łyżeczka
jabłko czerwone - 6 szt.
cukier trzcinowy - 70 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 2 łyżki
rabarbar - 500 g
żurawina suszona - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ŚCINAMY GÓRNĄ:
część jabłka (ok.
2.0,5 CM) I:
za pomocą łyżki do wydrążania usuwamy gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostawiamy ścianki o grubości ok. 0,5 CM).
3.WYDRĄŻONY MIĄŻSZ PRZEKŁADAMY:
do osobnego naczynia.
4.RABARBAR MYJEMY, OBIERAMY:
i kroimy w kawałki o długości ok. 1 CM.
5.POŁOWĘ POKROJONEGO RABARBARU:
wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, żurawiną oraz z wydrążonym miąższem jabłek.
6.CAŁOŚĆ PRAŻYMY POD:
przykryciem ok.
7.10-12 MINUT DO:
momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
8.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
do podsmażonego farszu dodajemy drugą połowę pokrojonego rabarbaru oraz cynamon, mieszamy.
9.ODSTAWIAMY NA BOK:
pod przykryciem na około 10 minut.
10.TAK PRZYGOTOWANYM NADZIENIEM:
całkowicie wypełniamy wydrążone jabłka.
11.NAFASZEROWANE JABŁKA ZAWIJAMY:
w folię aluminiową, każde jabłko zawijamy w osobny kawałek folii, nadając mu kształt cukierka.
12.ZAWINIĘTE JABŁKA UKŁADAMY:
na ruszcie rozgrzanego grilla.
13.GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ:
przez 15 minut pod przykryciem.
14.NASTĘPNIE GRILLOWANE JABŁKA:
zdejmujemy z grilla i podajemy.
Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ŚCINAMY GÓRNĄ

część jabłka (ok.

2

0,5 CM) I

za pomocą łyżki do wydrążania usuwamy gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostawiamy ścianki o grubości ok. 0,5 CM).

3

WYDRĄŻONY MIĄŻSZ PRZEKŁADAMY

do osobnego naczynia.

4

RABARBAR MYJEMY, OBIERAMY

i kroimy w kawałki o długości ok. 1 CM.

5

POŁOWĘ POKROJONEGO RABARBARU

wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, żurawiną oraz z wydrążonym miąższem jabłek.

6

CAŁOŚĆ PRAŻYMY POD

przykryciem ok.

7

10-12 MINUT DO

momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać.

8

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

do podsmażonego farszu dodajemy drugą połowę pokrojonego rabarbaru oraz cynamon, mieszamy.

9

ODSTAWIAMY NA BOK

pod przykryciem na około 10 minut.

10

TAK PRZYGOTOWANYM NADZIENIEM

całkowicie wypełniamy wydrążone jabłka.

11

NAFASZEROWANE JABŁKA ZAWIJAMY

w folię aluminiową, każde jabłko zawijamy w osobny kawałek folii, nadając mu kształt cukierka.

12

ZAWINIĘTE JABŁKA UKŁADAMY

na ruszcie rozgrzanego grilla.

13

GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ

przez 15 minut pod przykryciem.

14

NASTĘPNIE GRILLOWANE JABŁKA

zdejmujemy z grilla i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1530,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

255,1 kcal

🥑

Tłuszcz

4,2 g

🌾

Węglowodany

58,3 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy