Dżem bananowo-bazyliowy • przepis • składniki • przygotowanie
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BANANY OBIERAMY,
kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.
Z LIMONKI ŚCIERAMY
skórkę i wyciskamy sok.
MIESZAMY RAZEM Z
bananami.
DODAJEMY CUKIER I
całość gotujemy.
GDY NA POWIERZCHNI
zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
BAZYLIĘ DROBNO SIEKAMY
i dodajemy do bananów.
GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ
5 minut.
GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1876,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
78,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
1,2 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Szybka pasta alla siracusana
Kuchnia we włoskim stylu to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!