createyourhealth.pl

Grissini • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Grissini

Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
oliwa z oliwek - 60 ml
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.DROŻDŻE KRUSZYMY I:
rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody.
2.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA:
pod przykryciem na 10 minut.
3.Z DROŻDŻY, MĄKI,:
pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto.
4.PONOWNIE ODSTAWIAMY NA:
60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
5.CIASTO POWINNO DWUKROTNIE:
zwiększyć swoją objętość.
6.JESZCZE RAZ KRÓTKO:
zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje.
7.DO JEDNEJ PORCJI:
dodajemy oregano.
8.KAŻDĄ PORCJĘ CIASTA:
dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki.
9.UKŁADAMY JE NA:
dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
10.PIECZEMY JEDEN PO:
drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. STUDZIMY.
11.JEŻELI GRISSINI NIE:
są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Grissini

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DROŻDŻE KRUSZYMY I

rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody.

2

ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA

pod przykryciem na 10 minut.

3

Z DROŻDŻY, MĄKI,

pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto.

4

PONOWNIE ODSTAWIAMY NA

60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

5

CIASTO POWINNO DWUKROTNIE

zwiększyć swoją objętość.

6

JESZCZE RAZ KRÓTKO

zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje.

7

DO JEDNEJ PORCJI

dodajemy oregano.

8

KAŻDĄ PORCJĘ CIASTA

dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki.

9

UKŁADAMY JE NA

dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

10

PIECZEMY JEDEN PO

drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. STUDZIMY.

11

JEŻELI GRISSINI NIE

są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1242,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

47,2 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy