createyourhealth.pl

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek • przepis • składniki • przygotowanie

Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek

Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 0,5 łyżeczki
oliwki czarne - 45 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,25 szt.
kapar - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
oliwki zielone - 60 g
natka pietruszki - 2 łyżki
sok z cytryny - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 2 łyżeczki
anchois - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.TAPENADA CZARNA OLIWKI,:
kapary, filety, czosnek , pieprz oraz pietruszkę miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę.
2.SMAKUJEMY, JEŚLI JEST:
za mało ostra lub słona, doprawiamy.
3.TAPENADA ZIELONA PASTĘ:
z zielonych oliwek przygotować identycznie, jak z czarnych – miksując wszystkie składniki.
4.BAGIETKĘ KROIMY NA:
kromki, każdą smarujemy niewielką ilością masła.
5.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 200 st.
6.Z OPCJĄ GRILL:
i pieczemy, aż kromki się ładnie zarumienią.
7.WYJMUJEMY, NA LEKKO:
ostudzone nakładamy pastę oliwkową.
8.JAK PODAWAĆ PODAWAĆ:
z pastą oliwkową
Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TAPENADA CZARNA OLIWKI,

kapary, filety, czosnek , pieprz oraz pietruszkę miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę.

2

SMAKUJEMY, JEŚLI JEST

za mało ostra lub słona, doprawiamy.

3

TAPENADA ZIELONA PASTĘ

z zielonych oliwek przygotować identycznie, jak z czarnych – miksując wszystkie składniki.

4

BAGIETKĘ KROIMY NA

kromki, każdą smarujemy niewielką ilością masła.

5

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 200 st.

6

Z OPCJĄ GRILL

i pieczemy, aż kromki się ładnie zarumienią.

7

WYJMUJEMY, NA LEKKO

ostudzone nakładamy pastę oliwkową.

8

JAK PODAWAĆ PODAWAĆ

z pastą oliwkową

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

746,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

186,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

2,7 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy