createyourhealth.pl

Gulasz wołowy • przepis • składniki • przygotowanie

Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Gulasz wołowy

Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion wołowy - 750 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
marchew - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 1,5 łyżki
olej - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz ziołowy, mielony - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 10 g
tymianek suszony - 0,5 łyżki
boczek wędzony - 200 g
mięso wołowe, gulasz - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ:
Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.
2.KROIMY GRZYBY I WARZYWA:
Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku przekrawamy na pół.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU:
Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.
4.GOTUJEMY GULASZ:
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby, marchewkę, sól i pieprz i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.
Gulasz wołowy

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ

Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.

2

KROIMY GRZYBY I WARZYWA

Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku przekrawamy na pół.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU

Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.

4

GOTUJEMY GULASZ

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby, marchewkę, sól i pieprz i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1260 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

315 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

17,3 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Gulasz wołowy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl