createyourhealth.pl

Gulasz z karkówki • przepis • składniki • przygotowanie

Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!

Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
bulion - 500 ml
marchew - 2 szt.
cebula - 4 szt.
koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
papryka czerwona - 2 szt.
rozmaryn świeży - 2 gałązki
ząbek czosnku - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 ziarnka
sól - 0,75 płaska łyżeczka
zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki
masło - 3 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i paprykę oraz pieprz i mieszamy. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Ponownie wszystko mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew i paprykę myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy z łupiny. Marchewkę kroimy w półplasterki. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli wkładamy do miski.
3.PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI:
W garnku rozgrzewamy masło oraz olej i ustawiamy ogień na średni. Dodajemy mięso z karkówki i podsmażamy je przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Pod sam koniec dodajemy marchew oraz paprykę. Całość smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając.
4.DODAJEMY BULION:
Do garnka wlewamy bulion i wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy także zioła prowansalskie, ziele angielskie i liść laurowy, ponownie mieszamy. Gotujemy przez 10 minut, a potem przez kolejne 15, ale już pod przykryciem i ze zmniejszonym ogniem do minimum.
5.DODAJEMY KONCENTRAT I ŚWIEŻY ROZMARYN:
Do garnka dodajemy rozmaryn oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Pyszny gulasz jest gotowy!
Gulasz z karkówki

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i paprykę oraz pieprz i mieszamy. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Ponownie wszystko mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew i paprykę myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy z łupiny. Marchewkę kroimy w półplasterki. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli wkładamy do miski.

3

PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI

W garnku rozgrzewamy masło oraz olej i ustawiamy ogień na średni. Dodajemy mięso z karkówki i podsmażamy je przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Pod sam koniec dodajemy marchew oraz paprykę. Całość smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając.

4

DODAJEMY BULION

Do garnka wlewamy bulion i wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy także zioła prowansalskie, ziele angielskie i liść laurowy, ponownie mieszamy. Gotujemy przez 10 minut, a potem przez kolejne 15, ale już pod przykryciem i ze zmniejszonym ogniem do minimum.

5

DODAJEMY KONCENTRAT I ŚWIEŻY ROZMARYN

Do garnka dodajemy rozmaryn oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Pyszny gulasz jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2581,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,4 kcal

🥑

Tłuszcz

41,7 g

🌾

Węglowodany

32,4 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

42,2 g

Podobne przepisy