createyourhealth.pl

Hummus • przepis • składniki • przygotowanie

Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Hummus

Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca konserwowa - 100 g
aquafaba - 25 ml
pasta sezamowa tahini - 25 g
oliwa z oliwek - 20 g
sok z cytryny - 10 g
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
pieczywo chrupkie - 3 kromki
czarnuszka - 1 szczypta
ogórek gruntowy - 1 szt.
papryka czerwona - 0,25 szt.
młoda marchewka drobna - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY HUMUS:
Ciecierzycę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy aquafabę (zalewę ze słoika) i dokładnie blendujemy na dość gładką pastę. Kiedy większość ciecierzycy będzie rozdrobniona, dodajemy sok z cytryny, czosnek, tahini, sól, pieprz, oliwę i kumin.
2.PODAJEMY HUMUS:
Gotowy humus przekładamy do miseczki lub pudełka i oprószamy czarnuszką. Podajemy go z chrupkim pieczywem, obranymi lub dokładnie umytymi młodymi marchewkami, ogórkiem pokrojonym w słupki i papryką.
Hummus

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY HUMUS

Ciecierzycę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy aquafabę (zalewę ze słoika) i dokładnie blendujemy na dość gładką pastę. Kiedy większość ciecierzycy będzie rozdrobniona, dodajemy sok z cytryny, czosnek, tahini, sól, pieprz, oliwę i kumin.

2

PODAJEMY HUMUS

Gotowy humus przekładamy do miseczki lub pudełka i oprószamy czarnuszką. Podajemy go z chrupkim pieczywem, obranymi lub dokładnie umytymi młodymi marchewkami, ogórkiem pokrojonym w słupki i papryką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1201 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1201 kcal

🥑

Tłuszcz

44,7 g

🌾

Węglowodany

148,3 g

🥬

Błonnik

48 g

💪

Białko

33,6 g

Podobne przepisy

Hummus - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl