createyourhealth.pl

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu

Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 2 niepełna szklanka
barwnik spożywczy - 1 łyżeczka
jabłko czerwone - 4 szt.
ocet - 0,5 łyżeczki
woda - 0,5 niepełna szklanka

Instrukcje przygotowania

1.NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI:
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.
2.PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL:
W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.
3.OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU:
Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.
4.DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU:
Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.
Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI

Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.

2

PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL

W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.

3

OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU

Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.

4

DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU

Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1666,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

108,3 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy