Jagodzianki • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie. Wlewamy w nie podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i wlewamy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Roztopione masło dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
FORMUJEMY JAGODZIANKI
Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy, formujemy z niego wałek i dzielimy na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozgniatamy, nakładamy na środek rozpłaszczonego ciasta jagody, delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto składamy na pół i zlepiamy. Formujemy ze sklejonego ciasta owalną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Gotowe jagodzianki odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
PIECZEMY JAGODZIANKI
Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 12‑14 minut. Podajemy wystudzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2262,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
161,6 kcal
Tłuszcz
3,6 g
Węglowodany
28,8 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!