createyourhealth.pl

Jagodzianki • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Jagodzianki

Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 75 g
cukier trzcinowy - 40 g
drożdże świeże - 25 g
jagody - 300 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 35 g
mleko 3,2% - 125 ml
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 320 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie. Wlewamy w nie podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i wlewamy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Roztopione masło dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.FORMUJEMY JAGODZIANKI:
Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy, formujemy z niego wałek i dzielimy na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozgniatamy, nakładamy na środek rozpłaszczonego ciasta jagody, delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto składamy na pół i zlepiamy. Formujemy ze sklejonego ciasta owalną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Gotowe jagodzianki odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
4.PIECZEMY JAGODZIANKI:
Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 12‑14 minut. Podajemy wystudzone.
Jagodzianki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie. Wlewamy w nie podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i wlewamy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2

WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Roztopione masło dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

FORMUJEMY JAGODZIANKI

Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy, formujemy z niego wałek i dzielimy na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozgniatamy, nakładamy na środek rozpłaszczonego ciasta jagody, delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto składamy na pół i zlepiamy. Formujemy ze sklejonego ciasta owalną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Gotowe jagodzianki odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

4

PIECZEMY JAGODZIANKI

Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 12‑14 minut. Podajemy wystudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2262,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

161,6 kcal

🥑

Tłuszcz

3,6 g

🌾

Węglowodany

28,8 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy