createyourhealth.pl

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie

Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny

Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 1 łyżeczka
musztarda rosyjska - 1 łyżeczka
trybula - 15 g
pieprz ziołowy, mielony - 1 łyżeczka
łosoś wędzony - 150 g
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
jogurt naturalny - 300 g
jajko - 4 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 5 g
ogórek konserwowy - 4 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
rzeżucha - 10 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MUSZTARDOWĄ:
Jaja gotujemy na twardo. Ugotowane jaja studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Jaja kroimy na pół, uważając, by nie uszkodzić białek, żółtka wyjmujemy. Żółtka z musztardą, gęstą śmietaną i łyżeczką miodu ucieramy na krem. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek. Dekorujemy posiekaną trybulą lub natką pietruszki, lub koperkiem.
2.PASTA ŁOSOSIOWA Z PIEPRZEM:
Jaja gotujemy na twardo. Ugotowane jaja studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Jaja kroimy na pół, uważając, by nie uszkodzić białek, żółtka wyjmujemy. Pokrojone w kostkę plastry łososia miksujemy ze śmietaną. Dodajemy ugotowane żółtka, miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany zielony pieprz, mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS WIELKANOCNY:
Śmietanę dokładnie mieszamy z jogurtem. Jaja gotujemy na twardo. Natkę pietruszki, szczypiorek i rzeżuchę po opłukaniu osuszamy, siekamy, dodajemy do nich drobno pokrojone jaja, cebulę, ogórki, a potem masę jogurtowo-śmietanową i mieszamy. Sos powinien być gęsty. Doprawiamy go łyżeczką musztardy, solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną oleju.
Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MUSZTARDOWĄ

Jaja gotujemy na twardo. Ugotowane jaja studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Jaja kroimy na pół, uważając, by nie uszkodzić białek, żółtka wyjmujemy. Żółtka z musztardą, gęstą śmietaną i łyżeczką miodu ucieramy na krem. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek. Dekorujemy posiekaną trybulą lub natką pietruszki, lub koperkiem.

2

PASTA ŁOSOSIOWA Z PIEPRZEM

Jaja gotujemy na twardo. Ugotowane jaja studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Jaja kroimy na pół, uważając, by nie uszkodzić białek, żółtka wyjmujemy. Pokrojone w kostkę plastry łososia miksujemy ze śmietaną. Dodajemy ugotowane żółtka, miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany zielony pieprz, mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS WIELKANOCNY

Śmietanę dokładnie mieszamy z jogurtem. Jaja gotujemy na twardo. Natkę pietruszki, szczypiorek i rzeżuchę po opłukaniu osuszamy, siekamy, dodajemy do nich drobno pokrojone jaja, cebulę, ogórki, a potem masę jogurtowo-śmietanową i mieszamy. Sos powinien być gęsty. Doprawiamy go łyżeczką musztardy, solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną oleju.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2123,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

530,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,1 g

🌾

Węglowodany

21,5 g

🥬

Błonnik

34,7 g

💪

Białko

34,7 g

Podobne przepisy

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl