Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zahartuj w lodowatej wodzie i pokrój w talarki.
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ KAWAŁEK
folii spożywczej kawałek ręcznika papierowego zester lub tarkę Marynata Pieprz, kolendrę w ziarnach i świeżą kolendrę ucieramy w moździerzu.
DODAJEMY OLIWĘ, MUSZTARDĘ
oraz sól, mieszamy.
ŁOSOŚ SKÓRĘ FILETÓW
z łososia nacinamy w kilku miejscach.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
smarujemy marynatą z obu stron (wcieramy marynatę w nacięcia na skórze).
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA,
przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około 25 minut (najlepiej marynować całą noc).
PORY NA ROZGRZANEJ
oliwie smażymy pora pokrojonego na ukos w cienkie plastry, solimy i dodajemy 1-2 łyżki rozkruszonych w moździerzu pistacji.
PRZEKŁADAMY DO
naczynia.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
drugim porem.
ZIEMNIAKI TALARKI ZIEMNIAKÓW
w skórkach smażymy na rozgrzanej oliwie.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
SMAŻYMY NA ZŁOTO
i przekładamy na ręcznik papierowy (w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu).
SOS DROBNO POSIEKANĄ
skórkę z 1 cytryny, musztardę i miód łączymy w misce.
ENERGICZNIE MIESZAJĄC WLEWAMY
oliwę i dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
DODAJEMY 2 I
1/2 łyżki do porów.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
ŁOSOŚ SMAŻYMY ŁOSOSIA
około 4 minuty skórą do dołu na rozgrzanej patelni grillowej (z niewielką ilością oliwy).
ODWRACAMY I SMAŻYMY
kolejne 2-3 minuty.
NA TALERZ WYKŁADAMY
pory, posypujemy resztką pokruszonych w moździerzu pistacji.
NA WIERZCH KŁADZIEMY
talarki z ziemniaków, na ziemniakach układamy łososia, dekorujemy całość listkami świeżej kolendry i skrapiamy sosem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
715,4 kcal
Tłuszcz
42,2 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
40,0 g
Białko
40,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!