createyourhealth.pl

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym

Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
jogurt grecki - 4 łyżki
majonez - 2 łyżki
czosnek główka - 2 ząbki
migdały płatki - 40 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BROKUŁ:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 7 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY:
Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy go do miseczki. Następnie dodajemy też jogurt grecki, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
3.PRAŻYMY MIGDAŁY:
Na suchej patelni, przez ok. 5 minut, podprażamy płatki migdałów (mieszając, aby się nie przypaliły), aż nabiorą złotego koloru.
4.PODAJEMY BROKUŁY:
Ugotowane brokuły układamy w głębokim talerzu lub misce. Polewamy je sosem czosnkowym i oprószamy prażonymi migdałami.
Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 7 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY

Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy go do miseczki. Następnie dodajemy też jogurt grecki, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

3

PRAŻYMY MIGDAŁY

Na suchej patelni, przez ok. 5 minut, podprażamy płatki migdałów (mieszając, aby się nie przypaliły), aż nabiorą złotego koloru.

4

PODAJEMY BROKUŁY

Ugotowane brokuły układamy w głębokim talerzu lub misce. Polewamy je sosem czosnkowym i oprószamy prażonymi migdałami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

621,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl