createyourhealth.pl

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille

Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 2 szt.
cebula - 1 szt.
bakłażan - 2 szt.
cukinia - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
tymianek świeży - 1 łyżka
zioła prowansalskie - 2 szczypty
masło - 30 g
oliwki czarne - 30 g
jajko - 4 szt.
łosoś wędzony - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
śmietana 30% - 4 łyżeczki
wino białe - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FORMY DO:
sufletów blachę Rozgrzej piekarnik do 180°C Ratatouille Bakłażany pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę ze skórką solimy, a następnie smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
2.DODAJEMY CUKINIE POKROJONE:
w drobną kostkę, smażymy 3-4 minuty.
3.DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ:
w kostkę, smażymy 2-3 minuty.
4.DODAJEMY PAPRYKI POKROJONE:
w drobną kostkę, smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając.
5.CZOSNEK SIEKAMY, ROZCIERAMY:
z odrobiną soli i również dodajemy na patelnię.
6.DODAJEMY WINO I:
zioła prowansalskie.
7.GOTUJEMY 7 MINUT:
na wolnym ogniu, co chwilę mieszamy.
8.DODAJEMY OBRANE POMIDORY:
pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone w talarki, posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.
9.CAŁOŚĆ OSTROŻNIE:
mieszamy.
10.JAJKO COCOTTE DO:
wysmarowanych masłem kokilek (naczyń do sufletów bądź innych naczyń żaroodpornych) wsypujemy niewielką ilość soli i pieprzu.
11.DNO KAŻDEJ Z:
nich wykładamy połową łososia pokrojonego w wąskie paski, wbijamy po jajku (tak, by nie przebić żółtka) i dodajemy pozostałą część pokrojonego łososia (umieszczamy ją w części z białkiem).
12.W PIEKARNIKU UMIESZCZAMY:
blachę z wodą (2-3 cm płynu) i rozgrzewamy do 180°C.
13.KOKILKI UMIESZCZAMY W:
kąpieli wodnej i pieczemy jajka 5-6 minut.
14.DODAJEMY PO ŁYŻECZCE:
śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pieczemy dodatkowe 5 minut.
15.NA TALERZ WYKŁADAMY:
ratatouille (możemy użyć pierścienia cukierniczego), dekorujemy świeżym tymiankiem.
16.PODAJEMY Z JAJKIEM:
cocotte w kokilce.
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FORMY DO

sufletów blachę Rozgrzej piekarnik do 180°C Ratatouille Bakłażany pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę ze skórką solimy, a następnie smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.

2

DODAJEMY CUKINIE POKROJONE

w drobną kostkę, smażymy 3-4 minuty.

3

DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ

w kostkę, smażymy 2-3 minuty.

4

DODAJEMY PAPRYKI POKROJONE

w drobną kostkę, smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając.

5

CZOSNEK SIEKAMY, ROZCIERAMY

z odrobiną soli i również dodajemy na patelnię.

6

DODAJEMY WINO I

zioła prowansalskie.

7

GOTUJEMY 7 MINUT

na wolnym ogniu, co chwilę mieszamy.

8

DODAJEMY OBRANE POMIDORY

pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone w talarki, posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.

9

CAŁOŚĆ OSTROŻNIE

mieszamy.

10

JAJKO COCOTTE DO

wysmarowanych masłem kokilek (naczyń do sufletów bądź innych naczyń żaroodpornych) wsypujemy niewielką ilość soli i pieprzu.

11

DNO KAŻDEJ Z

nich wykładamy połową łososia pokrojonego w wąskie paski, wbijamy po jajku (tak, by nie przebić żółtka) i dodajemy pozostałą część pokrojonego łososia (umieszczamy ją w części z białkiem).

12

W PIEKARNIKU UMIESZCZAMY

blachę z wodą (2-3 cm płynu) i rozgrzewamy do 180°C.

13

KOKILKI UMIESZCZAMY W

kąpieli wodnej i pieczemy jajka 5-6 minut.

14

DODAJEMY PO ŁYŻECZCE

śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pieczemy dodatkowe 5 minut.

15

NA TALERZ WYKŁADAMY

ratatouille (możemy użyć pierścienia cukierniczego), dekorujemy świeżym tymiankiem.

16

PODAJEMY Z JAJKIEM

cocotte w kokilce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1366,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,8 g

🌾

Węglowodany

31,3 g

🥬

Błonnik

16,9 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy