Kaczka w sosie żurkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Pieczemy uda
Uda nacieramy solą z obu stron. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 45-60 minut.
Marynujemy marchew
Marchew myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę - folię składamy na pół, zawijamy krawędzie. Raz jeszcze składamy na pół – zawijamy dwie krótsze krawędzie, tworząc kieszonkę.
Kroimy boczek, cebulę i czosnek
Boczek kroimy w grube paski, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku w plastry. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie. Do naczynia wlewamy olej, wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia, mieszając. Zielony pieprz z zalewy siekamy i dodajemy do naczynia.
Dusimy uda w zakwasie
Zakwasu nie mieszamy. Dolewamy płynną część do boczku, przykrywamy i gotujemy 5 minut od zagotowania. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do sosu. Dolewamy śmietankę i dodajemy 1 łyżkę miodu. Dusimy 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Przygotowujemy danie do podania
Z udek ściągamy chrząstki. Udka wkładamy do zagęszczonego sosu do podgrzania. Marchew wyciągamy z piekarnika. Uda wykładamy na talerz, polewamy sosem. Na mięsie układamy marchew. Posypujemy odrobiną posiekanego pieprzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2868,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,2 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
44,4 g
Białko
44,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Paszteciki z grzybami i soczewicą
Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krokiety z pieczarkami i serem
Szukasz pomysłu na pyszne danie, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Krokiety z pieczarkami i serem to idealna propozycja, łącząca chrupiące ciasto z aromatycznym farszem. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na przyjęcia.

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!