createyourhealth.pl

Zupa kurkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Czas przygotowania
125 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
marchew - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
ziemniak - 2 szt.
kurki - 500 g
cebula - 2 szt.
szczypiorek - 0,5 pęczka
olej - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
śmietana 18% - 100 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Pietruszkę, marchew oraz seler myjemy i obieramy. Przekrajamy warzywa na pół. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
2.DODAJEMY SKŁADNIKI DO GARNKA:
Do dużego garnka wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą.
3.GOTUJEMY WYWAR:
Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego.
4.DOPRAWIAMY BULION:
Solimy i pieprzymy bulion. Dodajemy także ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut.
5.WYŁAWIAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Z bulionu wyławiamy wszystkie składniki, aby pozostał czysty.
6.DODAJEMY ZIEMNIAKI:
Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień do minimum.
7.PRZYGOTOWUJEMY KURKI I CEBULĘ:
Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Suszymy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w bardzo drobną kostkę.
8.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę. Mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy kurki i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy, aż nabiorą rumianego koloru.
9.DODAJEMY CZĘŚĆ KUREK DO WYWARU:
Część podsmażonych kurek z cebulą (ok. ⅓) dodajemy do wywaru, a resztę zostawiamy na patelni i ściągamy ją z gazu.
10.GOTUJEMY ZUPĘ Z KURKAMI:
Wywar zostawiamy na kuchence jeszcze na 4-5 minut, a następnie wyłączamy ogień.
11.ZABIELAMY I BLENDUJEMY ZUPĘ:
Do kubka wlewamy kilka łyżek wywaru, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy i dodajemy do zupy. Potem całość blendujemy na gładko.
12.SERWUJEMY ZUPĘ:
Szczypiorek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek rozlewamy zupę, a następnie dodajemy kurki z patelni. Całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe!
Zupa kurkowa

Czas przygotowania

125 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Pietruszkę, marchew oraz seler myjemy i obieramy. Przekrajamy warzywa na pół. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.

2

DODAJEMY SKŁADNIKI DO GARNKA

Do dużego garnka wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą.

3

GOTUJEMY WYWAR

Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego.

4

DOPRAWIAMY BULION

Solimy i pieprzymy bulion. Dodajemy także ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut.

5

WYŁAWIAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Z bulionu wyławiamy wszystkie składniki, aby pozostał czysty.

6

DODAJEMY ZIEMNIAKI

Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień do minimum.

7

PRZYGOTOWUJEMY KURKI I CEBULĘ

Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Suszymy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w bardzo drobną kostkę.

8

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę. Mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy kurki i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy, aż nabiorą rumianego koloru.

9

DODAJEMY CZĘŚĆ KUREK DO WYWARU

Część podsmażonych kurek z cebulą (ok. ⅓) dodajemy do wywaru, a resztę zostawiamy na patelni i ściągamy ją z gazu.

10

GOTUJEMY ZUPĘ Z KURKAMI

Wywar zostawiamy na kuchence jeszcze na 4-5 minut, a następnie wyłączamy ogień.

11

ZABIELAMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Do kubka wlewamy kilka łyżek wywaru, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy i dodajemy do zupy. Potem całość blendujemy na gładko.

12

SERWUJEMY ZUPĘ

Szczypiorek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek rozlewamy zupę, a następnie dodajemy kurki z patelni. Całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1019,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

203,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Zupa kurkowa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl