createyourhealth.pl

Kaczka z chrupiącą skórką • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Kaczka z chrupiącą skórką

Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kaczka - 1 szt.
przyprawa do drobiu - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 6 szt.
ocet balsamiczny - 0,5 szkl
cytryna - 1 szt.
miód - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KACZKĘ:
Kaczkę oczyszczamy i osuszamy. Tuszkę nacinamy delikatnie z obu stron ostrym nożem w kratkę. Kaczkę faszerujemy czosnkiem i cytryną pokrojoną w plastry. Z zewnątrz i od środka nacieramy mocno przyprawą do drobiu.
2.PIECZEMY KACZKĘ Z OBU STRON:
Kaczkę układamy piersią do góry w dużej brytfannie. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut. Po tym czasie obracamy kaczkę piersią do dołu i pieczemy kolejne 40 minut.
3.GLAZURUJEMY KACZKĘ:
Po tym czasie kaczkę przekładamy na półmisek. Z brytfanny usuwamy zebrany tłuszcz. W małej misce mieszamy składniki glazury. Kaczkę przekładamy z powrotem do brytfanny piersią do góry i smarujemy dokładnie glazurą. Pieczemy kolejne 20 minut, sprawdzając co jakiś czas, dokładając glazurę i sprawdzając, czy skórka jest już chrupiąca.
Kaczka z chrupiącą skórką

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KACZKĘ

Kaczkę oczyszczamy i osuszamy. Tuszkę nacinamy delikatnie z obu stron ostrym nożem w kratkę. Kaczkę faszerujemy czosnkiem i cytryną pokrojoną w plastry. Z zewnątrz i od środka nacieramy mocno przyprawą do drobiu.

2

PIECZEMY KACZKĘ Z OBU STRON

Kaczkę układamy piersią do góry w dużej brytfannie. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut. Po tym czasie obracamy kaczkę piersią do dołu i pieczemy kolejne 40 minut.

3

GLAZURUJEMY KACZKĘ

Po tym czasie kaczkę przekładamy na półmisek. Z brytfanny usuwamy zebrany tłuszcz. W małej misce mieszamy składniki glazury. Kaczkę przekładamy z powrotem do brytfanny piersią do góry i smarujemy dokładnie glazurą. Pieczemy kolejne 20 minut, sprawdzając co jakiś czas, dokładając glazurę i sprawdzając, czy skórka jest już chrupiąca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4355,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

725,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47,5 g

🌾

Węglowodany

13 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy

Kaczka z chrupiącą skórką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl