createyourhealth.pl

Kajmakowy deser tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Kajmakowy deser tiramisu

Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kakao - 50 g
Kajmak - 200 g
espresso - 100 ml
ser mascarpone - 250 g
syrop z agawy - 150 ml
mięta świeża - 2 g
malina - 70 g
śmietana 30% - 200 ml
ciastka amaretti - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU:
Mascarpone łączymy w misce z masą kajmakową. Dokładnie mieszamy, delikatnie napowietrzając masę. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
2.NAMACZAMY CIASTECZKA:
Owoce lasu odsączamy na sitku o drobnych oczkach.
3.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Bazę deseru przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na dno pucharków. Na warstwie masy układamy namoczone ciasteczka i porcję odsączonych z syropu owoców lasu.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER:
Gotowe desery oprószamy z wierzchu kakao. Dekorujemy świeżymi malinami, suchymi ciasteczkami amaretti i listkami mięty.
Kajmakowy deser tiramisu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Mascarpone łączymy w misce z masą kajmakową. Dokładnie mieszamy, delikatnie napowietrzając masę. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.

2

NAMACZAMY CIASTECZKA

Owoce lasu odsączamy na sitku o drobnych oczkach.

3

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Bazę deseru przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na dno pucharków. Na warstwie masy układamy namoczone ciasteczka i porcję odsączonych z syropu owoców lasu.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER

Gotowe desery oprószamy z wierzchu kakao. Dekorujemy świeżymi malinami, suchymi ciasteczkami amaretti i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3423,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

855,8 kcal

🥑

Tłuszcz

50,7 g

🌾

Węglowodany

95,5 g

🥬

Błonnik

13,3 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy