createyourhealth.pl

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen) • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)

Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło orzechowe - 4 łyżki
sos sriracha - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
czosnek główka - 1 ząbek
olej sezamowy - 1 łyżeczka
makaron ramen - 150 g
orzechy ziemne prażone - 50 g
chili płatki - 0,5 łyżeczki
limonka - 0,5 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do miski wrzucamy wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, dodajemy 4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wszystko to mieszamy razem w misce.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Makaron ramen gotujemy, korzystając z instrukcji umieszczonej na jego opakowaniu.Po odcedzeniu zostawiamy sobie 150 ml wody, w której się gotował ramen. Odcedzony makaron przekładamy do miski z sosem, dodajemy do niego wodę, która została nam po gotowaniu. Całość energicznie mieszamy.
3.PODAJEMY MAKARON:
Przed samym podaniem dania całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi (około 50 g) i dodajemy kilka listków pietruszki.
Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do miski wrzucamy wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, dodajemy 4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wszystko to mieszamy razem w misce.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron ramen gotujemy, korzystając z instrukcji umieszczonej na jego opakowaniu.Po odcedzeniu zostawiamy sobie 150 ml wody, w której się gotował ramen. Odcedzony makaron przekładamy do miski z sosem, dodajemy do niego wodę, która została nam po gotowaniu. Całość energicznie mieszamy.

3

PODAJEMY MAKARON

Przed samym podaniem dania całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi (około 50 g) i dodajemy kilka listków pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1228,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

614,3 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

63,6 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen) - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl