createyourhealth.pl

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką

Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 4 łyżki
jajko - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
mąka z ciecierzycy - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
cukier - 1 szczypta
cebula dymka - 1 szt.
młode ziemniaki - 200 g
ocet winny - 100 ml
pomidorki koktajlowe - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sok z kapusty kiszonej - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KALAFIOR:
Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.
2.PARUJEMY KALAFIOR:
Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.
3.PANIERUJEMY KALAFIOR:
Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.
4.SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA:
Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.
5.PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI:
Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.
6.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
7.PODAJEMY DANIE:
Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.
Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KALAFIOR

Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.

2

PARUJEMY KALAFIOR

Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.

3

PANIERUJEMY KALAFIOR

Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.

4

SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA

Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.

5

PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI

Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.

6

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

7

PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1079,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

539,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

63,0 g

🥬

Błonnik

22,7 g

💪

Białko

22,7 g

Podobne przepisy