Konfitura truskawkowo-porzeczkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE TRUSKAWKI OCZYSZCZAMY
i kroimy na małe kawałki.
PORZECZKI MYJEMY, OSĄCZAMY
i widelcem zdejmujemy z łodyżek.
WSZYSTKIE OWOCE, SOK
i skórkę z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku.
MASĘ DOPROWADZAMY DO
wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
NASTĘPNIE GOTUJEMY PRZEZ
4 minuty, cały czas mieszając.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
WSKAZÓWKA
DO: konfitury można pod koniec gotowania dodać 2-3 łyżki likieru cassis lub pomarańczowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2455,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
102,3 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto Snickers
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sajgonki z pieczoną kaczką
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!