createyourhealth.pl

Kanapka rybaka • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Kanapka rybaka

Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
chrzan tarty - 1 łyżka
łosoś wędzony - 100 g
śmietana 30% - 100 g
por - 2 szt.
masło - 20 g
pistacje - 30 g
bułka z dynią - 4 szt.
serek kanapkowy ziołowy - 40 g
szczypior cebuli - 24 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POR ZE ŚMIETANĄ:
20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekanepory, solimy, chwilę smażymy, nie mieszając. Mieszamy por, a gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%. Na chwilę zwiększamy ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Por ze śmietaną przekładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i chrzan. Mieszamy. Studzimy.
2.SKŁADAMY KANAPKI:
Pistacje miażdżymy w moździerzu tak, by były widoczne ich części. Cytrynę obieramy, wycinamy z niej segmenty, pozbywamy się pestek. Segmenty cytryny kroimy na mniejsze części.
Kanapka rybaka

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POR ZE ŚMIETANĄ

20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekanepory, solimy, chwilę smażymy, nie mieszając. Mieszamy por, a gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%. Na chwilę zwiększamy ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Por ze śmietaną przekładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i chrzan. Mieszamy. Studzimy.

2

SKŁADAMY KANAPKI

Pistacje miażdżymy w moździerzu tak, by były widoczne ich części. Cytrynę obieramy, wycinamy z niej segmenty, pozbywamy się pestek. Segmenty cytryny kroimy na mniejsze części.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2376,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

594 kcal

🥑

Tłuszcz

26 g

🌾

Węglowodany

75 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy