Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem to przepis idealny na obiad, kolację lub meal prep i lunch do pracy. Smakuje świetnie na ciepło i równie dobrze na zimno, zaskakując połączeniem dyni z grana padano i pomarańczowym winegretem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Wszystkie przyprawy przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy je z oliwą. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso odkładamy na czas przygotowania dyni.
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię kroimy w sporą kostkę, przekładamy do miski i polewamy oliwą. Następnie dodajemy tarty ser i całość mieszamy, aby ser dokładnie pokrył kawałki dyni. Dynię pieczemy w airfryerze przez ok. 20 minut w 180°C. Gotową dynię delikatnie studzimy.
PIECZEMY KURCZAKA
Zamarynowanego kurczaka pieczemy w airfryerze przez ok. 20 minut w 180°C, po ok. 10 minutach obracając piersi na drugą stronę. Upieczone mięso szarpiemy na niewielkie kawałki za pomocą dwóch widelców.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Jabłko kroimy w bardzo drobną kostkę i skrapiamy sokiem z pomarańczy, a suszone śliwki kroimy w cienkie paski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie do miski dodajemy oliwę, ocet jabłkowy, musztardę i miód. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Mix sałat przekładamy na półmisek, skrapiamy go winegretem i mieszamy w dłoniach, aby sos dobrze pokrył liście. Następnie na sałacie układamy kawałki jabłka i śliwek, pieczoną dynię oraz szarpanego kurczaka. Całość oprószamy kruszonym w dłoniach serem feta i skrapiamy pozostałym winegretem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1537,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768,6 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
62,1 g
Błonnik
9,6 g
Białko
58,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.