Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie drobno siekamy czosnek, papryczkę chili i kapary. Ser parmigiano reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy w misce z mięsem i wyrabiamy na masę.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z przygotowanej masy formujemy klopsiki o wielkości włoskiego orzecha. Następnie delikatnie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu, aby ser się nie przypalił.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I DUSIMY KLOPSIKI
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Na inną patelnię przelewamy połowę tłuszczu pozostałego po smażeniu klopsików i powoli na niewielkim ogniu podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Kiedy składniki zaczną pachnieć, dodajemy pomidory wraz z ok. 50 ml wody, którą wypłukujemy puszkę po pomidorach.
SMAŻYMY KROMKI CHLEBA
Ponownie podgrzewamy tłuszcz, na którym smażyliśmy klopsiki, i podsmażamy na nim kromki chleba na złoty kolor.
PODAJEMY KANAPKI
Na podsmażonym chlebie rozprowadzamy zredukowany sos i układamy po 3 pulpeciki. Następnie każdą z kanapek ozdabiamy porwaną na kawałki burratą i listkami bazylii i skrapiamy odrobiną oliwy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2974,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,7 kcal
Tłuszcz
38,4 g
Węglowodany
7,9 g
Błonnik
0,8 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chipsy z tortilli z sosem serowym
Domowe chipsy z tortilli to idealny pomysł na imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!