createyourhealth.pl

Kokosowe krewetki z sosem mango • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.

Kokosowe krewetki z sosem mango

Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżka
mango w plastrach - 230 g
sos sriracha - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
krewetki - 400 g
wiórki kokosowe - 0,3 szkl
panierka panko - 0,6 szkl
mąka pszenna - 0,5 szkl
jajko - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 l
ryż jaśminowy - 1 szkl
mleczko kokosowe - 400 ml
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 0,5 pęczka
ananas - 2 plastry
sezam czarny - 3 łyżeczki
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie dość gładki sos.
2.OBTACZAMY KREWETKI W PANIERCE:
Wiórki kokosowe mieszamy z panierką panko. Jajko bełtamy. Krewetki oczyszczamy. Następnie każdą sztukę obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance wiórków kokosowych z panko.
3.SMAŻYMY KREWETKI:
Tak przygotowane krewetki smażymy w mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
4.PRZYGOTOWUJEMY RYŻ:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy dobrze wymieszane mleczko kokosowe, sól i biały sezam. Gotujemy, aż wchłonie się cały płyn.
5.PODAJEMY DANIE:
Szczypior cebuli siekamy z ukosa, a ananasa na średniej wielkości kawałki. Krewetki układamy na ugotowanym ryżu z kawałkami ananasa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy szczypiorem i czarnym sezamem. Danie podajemy z sosem mango.
Kokosowe krewetki z sosem mango

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie dość gładki sos.

2

OBTACZAMY KREWETKI W PANIERCE

Wiórki kokosowe mieszamy z panierką panko. Jajko bełtamy. Krewetki oczyszczamy. Następnie każdą sztukę obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance wiórków kokosowych z panko.

3

SMAŻYMY KREWETKI

Tak przygotowane krewetki smażymy w mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.

4

PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy dobrze wymieszane mleczko kokosowe, sól i biały sezam. Gotujemy, aż wchłonie się cały płyn.

5

PODAJEMY DANIE

Szczypior cebuli siekamy z ukosa, a ananasa na średniej wielkości kawałki. Krewetki układamy na ugotowanym ryżu z kawałkami ananasa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy szczypiorem i czarnym sezamem. Danie podajemy z sosem mango.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3663 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

915,7 kcal

🥑

Tłuszcz

43,3 g

🌾

Węglowodany

109,8 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

28,6 g

Podobne przepisy

Kokosowe krewetki z sosem mango - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl